Kurssin sisältö:
1 - Uuden turvallisuuden maailma
Halonen jakaa elämäänsä presidenttikauden jälkeen ja kertoo omasta ajatusmaailmastaan ja laajasta maailmankatsomuksestaan. Tässä osiossa hän kertoo kuinka haluaa keskittää kaikki voimansa kestävän kehityksen käytäntöön saattamiseen ja sen pysymiseen ajan tasalla.
2 - Maailma tarvitsee sitkeitä oikeudenmukaisuuden puolustajia
Halonen kertoo nuoruusvuosistaan sodanjälkeisessä Helsingissä ja siitä mitä silloinen elämä hänelle opetti. Itsensä tuntemisen tärkeys ja se, kuinka ihmisen on hyvä tottua muuntautumiseen.
3 - Maailma muuttuu ja tarvitsee moniosaajia
“Mieti sitä, mitä haluat tehdä, eikä sitä mitä haluat olla”. Tarja kertoo itsetunnon rakentamisesta, uteliaisuuden ominaisuudesta, ihmiseksi kasvamisesta sekä oman lähipiirin vaikutuksesta kaikkeen tähän.
4 - Pidä oma kuvasi kirkkaana
Luovuus. Onko sinusta tullut se mitä olet ajatellut? - Tee kompromisseja, mutta älä liikaa, sillä ei tarvita uutta sitä tai tätä, vaan sinä olet se uusi, mitä tarvitaan. Pitää olla valmis kuuntelemaan rakentavaa kritiikkiä, mutta se erotus mikä on rakentavaa ja mikä on tuhoavaa kritiikkiä.
5 - Sano kyllä, kun tulee tilaisuus
Tässä osiossa Tarja kertoo tiestään presidentiksi ja siitä kuinka se muutti hänen elämänsä. Hän neuvoo sanomaan kyllä haasteille ja ottamaan ne vastaan.
6 - Jokaisella ihmisellä on sekä oikeus, että vastuu
Tässä osiossa Halonen puhuu Ihmisen persoonallisuudesta ja ihmisoikeuksista sekä siitä, millä ja miten vaikutamme toinen toisiimme.
7 - Globaali sosiaalinen oikeudenmukaisuus
Äärimmäinen köyhyys, terveys, tasa-arvoisuus, luonnon resurssit ja se miten nämä kaikki riippuu toinen toisistaan. Kaikki me tarvitsemme ilmastoa ja luonnon kanssa ei oikein voi neuvotella. Jos et ota tasa-arvoa vakavasti, voit samalla unohtaa kestävän kehityksen. Naisten hyvinvointi näkyy koko yhteiskunnan hyvinvointina ja kasvattaa esimerkiksi kansantaloutta.
8 - Yksi ihminen muuttaa vähän, monta ihmistä muuttaa paljon
Työllisyys on aikuisten ihmisten tapa ottaa osaa yhteiskuntaan. Halonen puhuu omasta huonosta kohdastaan kestävän kehityksen kannalta, ja se liittyy matkustamiseen työn puolesta. Kannattaa olla kärsimätön huomaamiensa epäkohtien suhteen, mutta kannattaa olla kärsivällinen saamiensa tulosten kanssa.
9 - Suomalaiset eivät ole kauhean hyviä puhumaan, mutta ovat valmiita tekemään töitä yhteisen hyvän eteen
Puheet konkretiaan ja kenelle kuuluu vastuu järjestyksen ylläpitämisestä? Suomi on väkivaltainen maa, vaikka asiat olisivat hyvin. Miten suomalaiset voisi olla rauhanvälittäjiä. Egoistinen itsekeskeinen politiikka ei toimi.
10 - Naisten taloudellinen itsenäisyys
Pahin yksilökeskeisyys on pahimmillaan jo ohitettu Halosen mukaan ja hän mieltää sen vanhanaikaiseksi. Ihmisen elämä ja elinikäinen oppiminen. Naisten taloudellinen itsenäisyys Halosen elinaikana. Miesten oikeudet lasten kasvatuksessa ja perhe-elämässä.
11 - Elämä ei ole projekti - elämä on prosessi
Lasten saaminen. Opinnoissa pitää ottaa huomioon pienten lasten vaikutus opintoihin. Uteliaisuus ja halu oppia uutta. Millä tavalla suomalaiset haluavat vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin.
12 - Toisten ihmisten kohtaaminen
Ulkomuoto + äänimaailma = ennakkoluulot. Kokonaisvaikutelma on ihmisessä tärkeintä ja ihmiset vaistoavat sinun sisäiset odotukset. Ihmisen odotukset yhdistettynä siihen mitä toinen ihminen sanoo aiheuttaa väärinymmäryksiä. Pieni yllätysmomentti ei ole koskaan pahasta, koska se saa toisen keskittymään sanomaasi vähän paremmin.
13 - Miten välttää konflikteja?
Ihmisten taipumus holistisuuteen. Jos emme ymmärrä kokonaisuutta, ihmisellä on tapana lisätä asiaan yksityiskohtia, jotka tekee asiasta kokonaisuuden. Halonen puhuu myös siitä kuinka toisten kanssa synkkaa ja toisten kanssa ei millään.
14 - Yhteinen päämäärä
Naisjohtajien globaali järjestö, jotka pyrkivät auttamaan naisia eri maissa. Minkä takia luottamussuhde rakentuu? Kaikki konfliktit voidaan ratkaista jos tahtoa riittää.
15 - Miten valmistautua neuvottelutilanteeseen
Tee omat kotiläksysi kunnolla kun menet vaikeaan neuvottelutilanteeseen. Mitä vaikeimmassa tilanteessa on, sitä pienemmin askelin lähdetään liikenteeseen. Miten neuvottelutilanteissa toimitaan ja esimerkkejä ihmisten erilaisista neuvottelutyyleistä.
16 - Demokraattinen yhteiskunta
Puoluetta voi vaihtaa, mutta älä tee harkitsemattomia päätöksiä. Jokaisessa on aina puolensa, mutta asioilla on myös aina kaksi puolta.
17 - Feminismin merkitys
Feminismissä aika, paikka ja tilanne on ratkaisevia ja 1900-luku on feminismin vuosisata. Naisten aseman muuttuminen vuosisatojen aikana. Politiikassa naiset ovat olleet aina vähemmistössä. Pandemia-aikana ne yhteiskunnat, joissa naiset on olleet johdossa ovat menestyneet hyvin.
18 - Feminismin voima
Luottamus ja terveydenhuoltojärjestelmä pandemian aikana. Poliittinen vakaus ja säröt eri sukupolvien välisessä suhtautumisessa. Kestävä kehitys on uudenlainen tapa elää yhdessä. Naisten on taiteen ja kulttuurin piirissä pitänyt rajoittaa omaa sosiaalista elämäänsä pärjätäkseen urallaan. Suomi on maailmanlaajuisesti poikkeus, koska olemme edelläkävijämaa.
19 - Naisen ja miehen roolit
Miten uskontokunnat tällä hetkellä hyväksyvät naisten ja miesten välisen tasa-arvon. Taloudellinen tasa-arvo on edelleen haaste ja tulee olemaan haaste tulevaisuudessa.
20 - Huonoista tavoista luopuminen on erittäin vaikeaa.
Miksi ihminen ei käyttäydy saamansa tiedon mukaisesti, joka muuttaisi maailmaa? Ihmisen käyttäytymismalliin vaikuttaa faktat, mutta myös se mitä me tunnemme.
21 - Ihmisoikeudet on kaiken johtamisen pohja
Kuka ottaa vastuun siitä, että asiat etenevät. Kuka päättää? Yhtä mallia johtajuudesta ei ole, vaan se riippuu aikakaudesta. Mitä tiukemmat ajat, sitä enemmän odotetaan vahvaa johtajuutta. Vähemmistöjen asioiden hoitamisessa tarvitaan aina enemmistön apua.
22 - Valtaan liittyy aina vastuu
Vuosituhattavoitteet ja kestävä kehitys. Miten juuri sinun oppilaitoksessa tai työpaikassa päätöksenteko on osa tätä isompaa päätöksentekoa.
23 - Elinikäinen oppiminen, naisten oikeudet
Suomalainen koulujärjestelmä - kansainvälisesti arvostettu. Tieto alkaa vanhentua samantien, kuin se on syntynyt, joten nuoruudessa saatu opetus ei riitä ihmisen eliniän ajaksi. Sukupolvien välinen yhteistyö pienessä ja isossa mittakaavassa on meille kaikille hyvä vakuutus.
24 - Seksuaalivähemmistöt.
Tarja puhuu kiinnostuksestaan ja historiastaan seksuaalivähemmistöjen parissa. Ihmisen sosiaalinen ja inhimillinen ulottuvuus. Tekee itselleen hyvää tarkastella missä suhteessa on osa enemmistöä.
25 - Eurooppalainen yhteistyö
Maailmaa muutettaessa ei riitä, että Suomessa ollaan samaa mieltä. EU-jäsenyys. Millä tavalla Suomi on kasvattanut omaa itsenäisyyttään.